Wednesday, May 15, 2013

Kuih Hijau @ Kuih Tradisional

Assalamualaikum! 

Korang suka makan kuih tradisional apa? Aku bagi pilihan ek.. 

1) karipap pusing 
2) kuih lopes
3) kuih lapis
4) tepung talam 
5) kuih pelita 
6) buah melaka 
7) kuih koci 
8) lompang 
9) bengkang 
10) seri ayu 


hahaha! meleleh tak air liur? zaman sekarang kan memang dah makin susah nak dapat kuih yang sedap dan cukup rasa. Samala macam aku sekarang, dulu zaman belajar, aku suka satu kuih ni, aku panggil kuih hijau. Banyak tempat aku beli, semua tak kena dengan taste aku, sampailah satu hari ni aku merendek kat bazar, and aku berjaya jumpa yang sedap. 


Ni zaman aku dah bekerja ni, jarang sangat jumpa kuih hijau yang marvelos. Adalah dua tiga kali masa ada function kat sekolah, and ada kuih hijau tu, tapi aku tak sempat nak merisik mana datangnya kuih hijau yang sedap ni. Sekali masa perkhemahan last two weeks, aku pun mengambil kesempatan bertanya. Sekali mak anak murid aku yang buat. Wahhh!!! Peluang terhidang di depan mata! Aku pun termengah-mengahlah naik tangga nak carik si budak perempuan tu. Dah siap pesan semua, esoknya aku menanti dengan penuh sabar nak makan kuih hijau tu, sekaaalliiiiiii... budak perempuan tu LUPA! Waaaaaa!!! rasa nak nangisss oooo! Tapi keesokkan harinya dia bawak kat aku. Aku mintak beli RM2 ja, tapi sekali aku dapat penuh bekas polistrin! Seronokkk!!! 


And yesterday, aku mintak lagi budak ni bawak, sekali...hari ni dia tak datang pulak sebab demam. Luckily, one of the PPM Pra Sekolah aku ni kenal dengan makcik pembuat kuih hijau ni. Aku pun mengadu la pasal keinginan aku ni.. Dengan bangganya akak ni cakap "xpa, esok kita sambut hari guru makan kuih tu pagi2" Waaaaa!!! Tak sabar nak ke sekolah esok! Hahahhaha! 
Adakah ini simptom2 pembawakkan budak??? 


Aku asyik sebut kuih hijau ja...nak tengok x kuih hijau aku??? hahahaha 



*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*




nama dia seri ayu!
tapi aku slalu lupa..
so aku panggil kuih ijau. :D


hahahhah! mintak ampun mintak maaf ye pada ibu2 mengandung di luar sana yang tiba2 mengidam tengok gambar ni.. hahaha..! Dalam kepala aku ni dah berangan makan kuih ijau ni dah ni.. aiyokkk!! Sumpah sedap! cukup rasa okkk makcik ni buat. 


***********

Update for daddy : 
I hate Wednesday as usual. Nak2 pulak hari ni ada yang mencarik pasal. Nak buat salinan fotostat 5 salinan pun tak boleh. Sangat hanginnn okk! So, mummy already said sorry to baby. Baby is active as usual. Woke up early in the morning and perform Subuh prayer together. Semakin hari semakin mengah la bila nak naik tangga. Ermmm..we can traced your location today. Still around Indian Ocean. May Allah bless your journey. Cepat2 sampai, at least boleh dengar suara daddy pun dah ok dah. Do care hun, baby and I need you and we love you very much! 



Sekian~babai
I could not ask for more

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...