Friday, March 23, 2012

Pengembaraan Netball Bermula~

Hello peeps! 
Selasa and Rabu lepas, penantian aku berakhir bila finally netball tournament secara rasminya berlangsung. And of coz akulah manusia yang paling gelabah sebab aku yang pegang team ni dari selection tahun lepas. Kira kind of first project aku as a coach la. hohohoh... 

Sebelum ni aku banyak perhati, belajar from sifu-sifu netball yang ada di sini. One of the sifu buatkan aku tabik springggg la. She is a peggy mom, almost 6 months. Tapi dia punya semangat tu membara kalah aku yang anak dara ni. Memang aku punya kekuatan pun aku tak nafikan dari dia. Semoga Allah murahkan rezeki and berikan ganjaran yang setimpal untuk this tough woman. 



This is my team.
Tapi di manakah aku???
Aku kat padang sebelah, jadi reff utk game tempat
ke3 and ke4. 


Saat yang akan menjadi paling indah buat coach ialah bila anak-anak buah dapat perform dengan baik di hadapan penonton tuan rumah. Paham-paham sajalah kan, bila dengan tuan rumah ni banyak psikology yang diorang lancarkan semata-mata untuk menang.



Ni scene final.
team aku just mampu dapat 2nd place je.
Tapi takpa, aku puas hati.
Tahniah girls! 

Ahaa.. ni baru aku!
Penolong Kanan aku cakap tak kenai mana 1 budak,
mana 1 coach.
Lebih kurang sama sajaaa.. hahaha! 



Aku nak share info sikit untuk nak jadi coach yang benar-benar coach.
As a coach, of coz lah kau dah bersama budak-budak kau tu dari awal training session sampailah ke hari perlawanan. (Melainkan kau training budak seminggu, kau bajet nak menang, FORGET IT!) So, kau dah tahu cara budak kau main and cara yang kau perlu coaching dia bila dia dalam padang.

Aku ni kind of upset lah bila aku dengar perkataan-perkataan yang tak sepatutnya keluar dari mulut seorang coach. (Aku tak taulah diorang ni betul-betul coach ke tidak). Bila budak kau buat kesalahan dalam permainan, kau boleh sebut kesalahan tu, panggil nama dia, jangan bagi dia leka. Bukannya kau maki dia "bodoh" "bongok" "mangkuk hayun" dalam padang. Automatically, budak yang tengah main tu akan moral down.

Ayat mudahlah ek, kau jangan ingat kau je yang ada perasaan. Budak-budak pun sama ada perasaan. Dia dah letih berlari dalam padang tu, come onnnn!!! bagi maklum balas positif la! Cuba kau yang dah lama tak training and tengah gain weight tu turun main? Aku sure kau pancit!

So, pleaselah..if you want to be a real coach, there's a way to correct their mistakes in the game. Janganlah jatuhkan air muka sendiri depan ramai-ramai penonton tu.

kata aku # aku masih perlu banyak belajar, sebab aku banyak diberi peluang untuk belajar. Thanks for those who trust me~ :))



Sekian~babai
I could not ask for more

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...