Friday, December 16, 2011

Review Percutian Langkawi~Part I

sebelum ni kalau pergi langkawi rasa macam bored sebab asyik pergi as a tourist guide untuk family chinese sebelah umi, tapi kali ni pergi langkawi..sangat enjoy okkk!!! 


aktiviti ni masa 2nd day petang sebab kalau gerak tengah hari sangat panasss okk! burn la I nyahh..I baru nak feeling-feeling cerah sket sebab awai tahun konfemmmm burn "out" muka I.. okk, aktiviti ni dinamakan Mangrove Tour. Bukan Island Hopping ye sayang-sayangku.. and harga is RM300 for 2hours. korang boleh naik boat tu dengan pelancong-pelancong lain or korang sendiri-sendiri je pun tak kisah jugak, hargenye tetap sama la ye.. 




yeahh!! saya tak lupa nak snap harga mangrove tour untuk rujukan korang!
click la ye for larger image! :)


 1st kawasan yang enchek/abang pembawak boat akan bawak ialah "Hole In The Wall", bahasa mudah "Fish Farm", tempat ni kawasan macam biasa, kawasan terapung, ada net sekeliling, and yang menjaga and bila korang sampai kat tempat kat sini, korang akan tengok show adik-adik ni bagi ikan makan! best okk! korang pun boleh cuba feed those fish!

ni la adik yang tunggu kat kaunter depan, bagi brief and feed the fish. adik ni sangat bagus, dari segi buat homework

 kat dalam fish farm ni ada macam-macam jenis ikan, so adik tu akan angkat ikan tu untuk bagi korang tengok, kalau yang tak boleh angkat dia akan ceritala sambil-sambil dia bagi makan tu..

ikan ni nama ikan buntal..adik ni pegang ikan ni and gosok-gosok kulit ikan tu,
saya : awat buat macam tu dik?
adik : nak bagi dia kembong kak..
hohohoh..ye tak ye jugakk! 
 ada ikan pari jugak dalam ni, kalau tak silap saya 3 ekor.. ikan pari ni korang boleh try feed, sebab menurut adik ni ikan pari ni tak gigit orang, sebab bila feed ikan ni, korang just akan terkena gusi ikan ni je..



ni haaa...sempat snap masa ikan pari ni terlentang! muahahah... tapi saya tak berani nak feed ikan pari ni makan, bukan takut tapi tak berani je..muahahha! 

 korang pernah tengok Lagenda Budak Setan tak? Masa si Kasyah tu tinggalkan Ayu kejap sebab nak siapkan thesis dia, dia naik boat kan? lalu bawah gua ape tah kan? ahaaa...ni la gua yang Si Farid Kamil shoot! hohohoh..
masa lalu kat gua ni korang tak boleh lah nak feeling-feeling berdiri kan? terhantuk pulakk kepala tu kang!


lepas daripada Fish Farm ni, korang akan dibawak ke tempat Eagle Feeding lak, masa ni korang boleh tengok segerombolan burung helang turun sambar daging-daging yang dah dikisar, so bila sampai kat tempat ni, daging tu akan dicampak dalam air, then abang boat akan press minyak sket la, korang jangan terkejut, sebab tula cara diorang nak panggil burung helang tu..


see! the eagles buat akrobatik sambil menyambar daging! 

okkk, ni gambar eagles only without the model! muahahhaha! 
 port last korang akan gerak ke Gua Kelawar. Saya cadangkan korang bawaklah torch light sendiri, sebab korang akan sewa torch light kat kaunter dengan harga RM2, tapi torch light tak berapa nak keluar light daaaaa.. terang lagi torch light henpon gua! hohohoh..
masuk dalam gua ni, jangan ada flash, jangan bising-bising, and bila korang dongak nak tengok kelawar tu jangan bukak mulut! kenapa??? nanti korang tanya abang boat okk?

ni la tempatnya, korang akan pusing 1 round and keluar balik..

lupa nak snap Gua Kelawar, boat dah gerak baru teringat, so inilah hasilnya..
 owh, lagi 1, masa korang kat dalam gua ni, korang akan jumpa sejenis pokok or bahasa ilmiah panggil Fossil yang hidup.. pokok ni tergantung, masa ni korang kena peratikan betul-betul, sebab pokok ni kind of "pemalu" sket..hohohoh..

jangan risau, ada board yang boleh bagi brief kat korang~

ni haaa...the living fossil, tergantung je...subhanallah..yang menciptakan keindahan alam untuk tatapan semua.
okehh...so, inilah pengisian untuk 2jam punya mangrive tour, selalu pergi island hopping pun boring gak kan, cube korang try mangrove tour ni, interesting jugak tau!

nantikan part 2 review holiday di langkawi saya in next entry ya~

sekian~babai
I could not ask for more

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...