Friday, September 30, 2011

Baca Ni..Jangan Tertipu Okkk!

Assalamualaikum!
hye semua~

saya tak tau cerita yang saya nak cerita ni dah basi or what, tapi kalau basi kenapa masih ada yang terkena? masih tertipu? ye tak? so, silalah baca entry yang panjanag berjela ni bagi mengelakkan korang kena tipu especially to the teenagers yang baru berjinak-jinak merpati dengan dunia fesbuk, twitter, tagged bagai okk?

benda ni jadi kat one of sister's friend (girl), biasalah berchit chat kat alam maya, berkenalan dengan sorang mamat dari luar negara.. saling bertukar fone, email sana sini, cerita sana sini, then one day that guy cakap kat this girl yang dia nak bagi hadiah kat this girl. the present is 300 dollar! wahhh!!! blink-blink je kan?

so, this girl eksaited la kan, then the guy mintaklah alamat, no fone bagai. then this guy pun cakap kata dia nak pos, tapi duit tu stop kat kastam malaysia.. and perlukan amaun dalam 3ribu untuk setelkan masalah "hadiah" yang tersangkut kat kastam tu. nak dijadikan cerita pulak, this girl terima pulak fone call dari orang Malaysia yang kononnya dari kastam, mintak this girl masukkan duit untuk setelkan masalah "hadiah" dia yang tersangkut kat kastam tu..

bila this girl terima fone call semua tu, dia pun dengan jujurnya bagitau she's still studying and tak dak duit pun nak setelkan masalah "hadiah" yang tersangkut dekat kastam tu. adalah banyak kali jugak the mat salleh keep calling mintak dia setelkan, tapi this girl still stick dengan alasan yang sama, and lastly the mat salleh guy pon stop calling dia.

tapi sebelum saya dengar cerita ni, ada one day saya tengok cita "titik sentuhan terus bertindak" kat tv1, diorang bukak isu pasal kononnya kastam tahan barang kat airport, then wartawan ni pegilah carik pengarah kastam. apa yang pihak kastam tu cakap "pihak kastam tak pernah tahan barang and mintak duit untuk setelkan barang-barang yang ditahan", by that time, pengarah tu ada jugak buat check penerbangan mana yang digunakan untuk hantar barang-barang tu, and jelas lagi terang ramai yang dah TERTIPU! sampai berpuluh-puluh ribu okk! kira nasib budak ni baiklah, tapi yang tak baiknya dia dah dedahkan semua maklumat peribadila such as alamat rumah bagai kan...



so, kawan-kawan di luar sana, remember one thing, kau nak masuk toilet pun kau kena bayar kan? kau nak jumpa duit sekeping RM1 tepi jalan pun susah kan? so, tolonglah jangan terpedaya dengan mereka-meraka yang kononnya nak bagi kau hadiah duit yang banyak,banyak dan banyak tu okkk!



credit to : google.com




sekian~babai
I could not ask for more





5 comments:

ReDiculousLy said...

betul3..aku prnh kena....sorg girl yg kononnya pelarian dr negara mana tah...dia kata bapak dia tinggalkan duit utk dia tp dia pelarian so xleh de duit yg byk nti kena rmps so dia nk mta tolong aku cash kan duit tu dr bank dan bg kt dia sket...yg len aku bleh ambik....aku kalo bab2 duit ni mmg xkan layan sbb aku x percaya dgn easy money....ak prnh try googling dn jmpa 1 forum...rupanya byk citer yg sm psl pelarian yg nk mta tolong cmtu...sumer tu penipuan je...so mmg la kena berhati2...

Rosalia said...

mcm2 la org skrg. nk kaya sng je. haish. kne hati2 lbh lps ni

Illiana Hidayah said...

Red : ha'ah..pasal pelarian tu pun aku pn dengar gak..tp yang ni kes life yg adik aku cite kat aku..mcm2 org sekarang kan? nak duit punya pasal..

rosalia : yep..must be extra careful~

Ekmi Rabat said...

ada kes before ni cmni gaks, mintak2 takda org akan percaya lg. bahaya kan..

My Latest Entry: Penderma Sperma punya kira-kira 70 orang anak..

Illiana Hidayah said...

Ekmi : kes memang dah banyak, tapi masih ada yang terkene..xpaham btl la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...