Monday, April 4, 2011

Tips Hantar Anak ke Sekolah

Assalamualaikum!

Apa khabar semua??

Nampak gaya lama gilossss tak update blog.. mengapakah???

Banyaklah sebabnya.. tapi bila disimpul-simpulkan 1 je yang boleh saya bagi iaitu SIBUK!

Hahaha.. hamekkk kau! Nak sangat merasa macam mana kerja kan.. macam ni la..SIBUK!

So, today nak share sket pasal tips nak menghantar anak ke sekolah cina..

YES! SEKOLAH CINA..

Ni semua gara-gara terjangkit dengan usul yang ada dalam mesyuarat PIBG sekolah saya minggu lepas.eh…tak payah lah tanya apa usulnya..

Memang ramai yang mula menyedari kepentingan bahasa asing nowdays, so ramai jugak yang hantar anak-anak ke SJK(C), tapi.. nasihat saya, apa pun keputusan anda, utamakan kepentingan anak-anak.

Persekitaran yang membantu

Tak dinafikan sekolah cina ni akan ada 1 environment yang baru untuk anak-anak anda.. maka sila pastikan yang environment itu adalah yang membantu. Contohnya macam kalau dalam kelas anak-anak anda tu ramai sangat student melayu, maka itu bukan environment yang baik.. sebabnya bila ramai sangat kawan-kawan yang sama bangsa, so inisiatif anak-anak anda untuk bercakap dalam bahasa mandarin akan kurang.. diorang akan lebih selesa berkomunikasi dalam bahasa ibunda.. sama ja macam kalau kita kat Malaysia, berapa kerat sangat yang nak speaking London kan.. cube try dok kat oversea tengok, nak tak nak kena jugak speaking London kan, untuk apa? Untuk survive.. same goes dalam konteks persekitaran.

Bukan “lembik” bukan manja

Actually, SJK(C) ni perlukan anak-anak yang kuat dan kental dari segi emosi dan mental. Sebabnya homeworks yang dapat masyaAllah.. series banyak! Gamak rasa kalau anak-anak yang jenis manja semacam je memang susah nak survive. Tapi mungkin jugak ada sesetengah kanak-kanak yang jenis kuat lepas masuk sekolah, belajar berdikari di sekolah, itu memang SUPERB, tapi kalau dah banyak kali try, anak-anak masih lagi merengek, menangis, tak payahlah teruskan, kesiankan anak-anak anda.

Mahu mencuba / tak mudah mengalah

Latih anak-anak yang mula melangkah ke alam SJK(C) dengan kekuatan yang berbeza dari biasa, bagitau kepentingan dengan laras bahasa yang sesuai dengan tahap diorang.. such as “kalau dayah masuk sekolah cina, nanti boleh pandai maths, sebab Chinese ni ada rahsia tau macam mana nak congak maths” so that dia akan rasa dia istimewa dari kawan-kawan sebaya yang lain.

Bagi peluang

please, bagi peluang pada cikgu-cikgu untuk share ilmu yang diorang ada pada anak-anak anda.. jangan mudah melatah bila dengar komen dari anak-anak anda yang dia kena denda, kena rotan or what else..

ssso, cukuplah setakat ni dulu..nanti kita sembang-sembang lagi..doakan saya dapat jadi reff yang baik weekand ni, lutut mula terasa ketaqqq sebab akan bergerak jadi reff peringkat daerah.. jaga diri bebaik ye..i really do miss you all, tapi tak sempat nak melawat.. ;)


sekian~babai

I could not ask for more

4 comments:

cryclown said...

dan, setiap tempat tu ad kekurangan dan kelbihannya..

citela kurangnya pulak..

cecite..cecite...

Illiana Hidayah said...

hahaha...xleh aaa...sebab aku rase sek cina best! wohhhaaa!! cikgu2 aku dolu2 pun best~

padle said...

sekolah cina?

nanti jadi cam johan la plak...

atttoi....

Illiana Hidayah said...

hahahha...ok pe..hohhohoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...