Friday, March 4, 2011

Reff Netball Eksiden Di Pagi Senin~ Melayang Mode Bekerja Selama Seminggu! Dushhh!

Assalamualaikum!
Hye semua!
minggu lepas seminggu tak boleh nak online, biasalah bila dah kembali ke tempat persembunyian, maka mulalah menyepi diri..minggu lepas pun busy like a bee.. dengan jadik reff netball, dengan segala training, register yang salah buat oleh cikgu lama yang pegang kelas saya tu.. series jiwa kacau!

maka, marilah bermula dengan pengalaman 1st jadi reff netball~

masa saya kat kampus dulu, memanglah saya ni tau undang-undang netball, tapi bukanlah terer sangat sampai wakil maktab masuk kagum or jadik reff undangan, so, bila dah masuk sek, orang hantar join kursus netball, melompatlah saya.. sebab dah memang bidang saya kan, lagipun tu pun bekalan jugak nak dapatkan side income.. so, bila dah habis ikuti kursus, maka layaklah saya jadik reff untuk peringkat zon gerik Utara..



ini hasil side income saya yang pertama,
saya handle 5 games, maka dapatlah tampung skit duit minyak kereta nak balik Kedah.. tapi patutnya 1 game boleh dapat RM50.. takpala, mybe time saya dah pro nanti boleh lah dapat banyak lagi.. ni kira dah untung sebab duit nak amik kursus sekolah dah tanggung.. maka, SYUKUR!

ni pulak reff baru yang boleh tahan kena kondem masa game..
biasalah, bila dah nama reff baru, mestilah macam-macam kena kondem "reff buta" "reff tak tau undang-undang" sampai ada pengurus pasukan yang langgar saya masa saya nak berlari follow bola.. sabar je la masa tu.. ada sorang reff lama tau yang saya kena langgar dengan pengurus pasukan datang..

reff lama : yana, kalau akak kan, akak blow je keluarkan sorang budak dia, baru dia tau..

saya : takpalah kak, tak berani saya, dahlah reff baru

reff lama : buat tak tau je yana, kalau nak sangat adil, awat depa tak submit nama sendiri jadik reff??

hohoho.. saya memang tabik spring lah kat 2 kakak reff yang pro ni.. tak lokek dengan ilmu, siap offer diri nak training saya petang-petang before jadi reff betul.. so masa training, diorang akan follow larian saya sepanjang garisan netball..

actually, saya taklah rasa ralat pun jadik reff ni, sebab saya pernah kena hentam lagi teruk dari ni.. dulu masa kat kampus, ada orang tulis kat note pad saya "selfish!!!!!!!!" pastu kalau nak kata kutuk ni rasa dah lali sangat dah.. sebab tu orang kata setiap apa yang berlaku mengajar kekuatan dan ketahanan dalaman kita..


ni team netball sekolah saya yang hanya berjaya dapat tempat kedua..
centre sekolah saya ni retak pulak tangan sehari sebelum game.. menjeritlah manager team kami.. yang center simpanan pulak demam, lagu haru.. tapi oklah.. yang cikgu baju biru yang duduk kat bawah ni coach yang hebat, pendekatan yang cikgu ni bagi memang simple, saya kena banyak belajar dari cikgu ni..


lagi 1 cerita pasal netball, hari last yang jadi reff..

juruacara : pengadil untuk padang A yana

saya pun siap lah panas badan sikit sebab nak berlari jap lagi.. dah sampai kat meja porch beg, akak ni tegur :

juruacara : akak sukalah yana jadi reff

saya : haa??? suka saya jadi reff?

juruacara : iya, yana lincah, berdiri pun dah ada gaya.. yana ajar apa kat sekolah?

saya : akak ni lawak la.. saya ajar PJ, PK, English

juruacara : patutlah.. cikgu Pj rupanya.. gud luck eh jadi reff, abaikan je apa orang kata

saya : tima kasih kak.. heheeh

tersipu-sipu kot, tiba-tiba muncul yang buat pengakuan minat reff yang nama yana.. wakakkaka!

dah habes cerita jadik reff buat kali pertama kalinya..

************

ni masuk bab eksiden pulakkk..
masa ni hari isnin, mode nak masuk kerja berkobar-kobar..
bangun pun awal, and panaskan enjin kereta macam biasa..
710, saya pun dengan lafaz "bismillah" mulakan perjalanan yang tak sampai 10mins nak ke sekolah..
sampai kat simpang nak masuk sekolah, break and bagi signal.. bila dah konfem clear, saya pun pelan-pelan masuk, tiba-tiba "gedegangggggggggg!!!!"

adoiiii!!!! langgar budak sekolah!!!!!
cepat-cepat tarik handbreak, terus keluar tengok budak tu..

budak : cikgu apa ni cikgu (dengan keadaan yang sangat garang + sombong)

saya : awak yang laju sangat kenapa? awak ok ke? jom saya bawak check kat hopsital

budak : takpayahlah.. (terus angkat moto and blahh)

untuk pengetahuan korang, budak ni naik motor kapcai yang hanya tinggal rangka, yang nampak segala wayar-wayar kat motor tu, dengan plat moto takdak.. rasanya budak ni takut saya nak bawak ke hospital sebab mybe motor dia tak dak roadtax, insurans and mybe dia sendiri tak dak lesen kot.

masa tu rasa sejuk 1 badan, bukan sebab trauma, sebab before this pun saya pernah eksiden kat jb.. tapi kali ni takut kena serang dengan parents budak tu.. buatnya ditunggu depan gate sekolah mampos saya!


kangroo bar yang kena tukar baru~ melayang lagi duitsssss!

kangroo bar ni dah gerak ke kanan, nampak sangat hentaman tu kuat~

calar ni memang rasa macam ralat gilaaaa! kangroo bar tu boleh nak carik ganti, tapi kesan calar ni tak leh buat apa dahhh... even kenari ni dah tersangat lama, tapi sangat sentimental buat saya.. sebab kenari ni sangat baik dan tak buat hal, minyak pun jimat.. cikgu baru macam saya ni layak pakai ni je, tak payah nak berhutang riban-riban dengan bank, kenalah ukur baju kat badan sendiri kan.. at least saya tak susahkan orang, nak buat loan guna nama orang lain, bila tak bayar nyusahkan orang tu je.. tu manusia bengap namanya! ohhhh! tiba-tiba emo pulakkk!

abah : kuat ni berlaga ni..

saya : bukan salah yana abah..

abah : salah kakak jugak, sebab tu bukan jalan kakak, tu jalan dia..kakak yang masuk, kalau report kakak yang salah..

saya : hurmm..

abah : lepas ni beringat bila bawak kereta, budak-budak sekolah tu bukannya tau apa lagi, kita yang kena alert..

hamekkk kau! kena ceramah free ngan abah..~

sekian~babai
I could not ask for more

6 comments:

ReDPRiNCeSs said...

bestnya jadi reff netball...tp mmg banyak dugaan...tringat ms aku jd linesman kagum badminton...hampir kena serang dgn player...huhu

ko langgar budak skola rendah ke skola menengah? siap da bawak motor g skola...

Cik Bucken said...

jd ref bes ape???
lg bes klu dpt jd yana reffali..kuikuikui
=P

Illiana Hidayah said...

Red : yup..memang byk dugaan, dahla pengurus pasukan yg langgar aku tu besar kot badan..nasiblah aku leh imbang badan...
aku langgar bdk sek menengah..yang sangat biadap!

cik bucken : hahaha.. yana reffali? pasni klu jadi reff lagi, nak ush diorang panggil yana reffali la..hahahhaha

cryclown said...

tnggu gaji la..per lagi:P
hahaha..
event dah start..jenuh nk train tuk diri sendiri sambil train tuk budak2..

hahahha

Scha Ara said...

nak komen apa ek..
byk cerita dalam entri ni..
tp memang best!!!!!

Illiana Hidayah said...

cryclown : hahahha..gaji pon aku xde plan pun nak tukar kete baru...hehehe...ape2 pun gud luck tau pakcik~

scha ara : thanx darling sudi baca entry yg panjang berjela ni..hahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...