Tuesday, March 22, 2011

Mentaliti???

Assalamualaikum..
Hye semua..
Apa macam mood korang pagi ni..? segarr?? lemau??? hohoho..
watever is just be in calm and keep smiling..

huh! nak nasihatkan orang memang bestt.. memang terbaik, tapi kalau kena kat batang hidung sendiri memang seksa jiwa raga jugak la kan..? tak pe! keep smiling! (okk..sambung menulis)

maka, saya nak mulakan dengan ayat "jika kau permudahkan urusan orang lain, yakinlah bahawa Allah akan permudahkan juga urusan kau"

contohnya ada yang mintak pinjam henset kau sebab dia nak buat panggilan urgent, yang kau ni nak bagi pinjam fone pun patploh kali kau fikir, takut kredit kau habis, takut nanti batery kau kong, takut macam-macam lagi la.. padahal dia siap nak bayar kat kau kredit yang dia guna..
apa salahnya bagi je dia pinjam.. bukannya dia nak guna fone kau nak gayut dengan laki kau pun..

okk...ini contoh je ye.. tapi memang itu yang saya nak cakap, berusahalah untuk mudahkan urusan orang, and you no need to worry la pasal habuan kau, insyaAllah.. Allah akan bagi balasan yang setimpal untuk kau.. ini tak, bila orang tanya persetujuan kau, kau letakkan syarat pulak nak tolong dia.. boleh lak ekkkk macam tu??? kenapalah kau tak terfikir yang bila kau susah pulak, and nobody can help you, of cossssss kau akan memaki dengan maha dasyatttt kan?

saya bukan ustazah, tapi rasanya bab-bab kemanusiaan ini semua orang boleh timbang tarakan yang mana baik dan buruk kan? okk..habis satu bab..

scene kedua ni pulak jadi pagi tadi..

saya : assalamualaikum makcik.. (bagi salam kat makcik cleaner sekolah..)

makcik cleaner : w'slm cikgu..

kawan makcik cleaner : dia bagi salam macam ustazah kan? padahal dia cikgu sukan je..

makcik-makcik sekalian.. ada ke hukum nak bagi salam perlu jadi ustazah je?? lagipun bagi salam ni bukankah mendoakan kesejahteraan??

ohhhhhh! tak paham lagi mentaliti apakah ini..?????

ni pulak scene masa saya baru naik dari kelas Pendidikan Jasmani, and of cossss la i'm in sport attire,.. lalu selisih dengan sorang cikgu (yang pernah saya tulis pasal kejelikan perangai dia - sorrylah.. i need to use the term of "jelik" )

saya naik dari tangga, lalu sebelah dia..
aksi dia : gawang-gawang tangan seolah-olah lalu tepi manusia yang sangat busuk sebab peluh!

helloooo!!! for your information, i just only teached PJ, and i am not the athlete wo was training hockey or any sport else yang memang akan berpeluh sampai melekit-lekit baju.. so, motif apakah aksi itu????

okkk!!! tak paham lagi sekali mentaliti hamba-hamba Allah ini..
hati..teruskanlah bersabar.. sabar itu cantik!

sekian~babai
I could not ask for more

6 comments:

ScarletRooF said...

lorrr

boleh pulak camtuh

Haishh..tak paham jugak

Illiana Hidayah said...

scarletroof : yeahhhh~i pon xpaham..apakahhhh???? muehehhe

cryclown said...

makcik cleaner tu ade anak tak?pompuan?

ReDPRiNCeSs said...

sabaq jela....manusia ni kdg2
"terkedepan" sgt...tak terkejar kalo nk ikut rentak dorg...huhu

Miss Sunshine said...

ishk2..
ade orang camtu ye....
tak patut betul....
ape jenis manusia ntah...

Illiana Hidayah said...

cryclown : hohoho...ko nak transfer kat gerik ek ngan aku..?? klu ko kawen ngan anak makcik cleaner tu, ko kene ngajar sini..wakakaka

Red : tu la pasal..aku dah rasa mcm "aku kah yg alien kat sini..??" hohoho..

sunshine : tula..i pon tak paham la...hohoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...