Friday, February 11, 2011

Keluar Dari Sarang..Bolehlah Hilangkan Ketagih Update Blog~Wohaaa!

Assalamualaikum!
Hye korang!
Rindu saya tak? Hohohoho.. soalan cepu bongkah emassss gilaaaa~
Mati kutu kottt seminggu kat Gerik without internet.. tak boleh nak update Marche Ou Creve
Malam-malam lepas semayang segala melepak la kat bawah sesambil tengok tv, rasanya dah naik lebam dah mata ni asyik ngadap astro jek..
Zahir nampak macam cool aiskrem mat kool jek, tapi batinnnnnn.. meronta-ronta!
Susah nak describe kehidupan saya selama seminggu kat sana..
Tapi walau susah macam mana pun, ini karier yang saya pilih..so harus belajar untuk menyerap!
Menyerap macam span yang boleh serap air yang sangat banyak! Wohaaa!!
Cakap pasal serap menyerap..saya ada 1 soalan yang pernah one of my member tanya masa saya tengah tensen gilaaaa vavi masa praktikel kat sekolah yang paling best~
“antara serbuk kopi, telur dan carrot masukkan dalam air panas, mana satu yang awak nak jadi?”
Masa tu saya blur-blur sebab emosi tak stabil, maka saya tak jawab.. and then dia jawab sendiri soalan yang dia tanya..
“carrot kalau masuk dalam air panas akan lembik, layu.. kalau telur masukkan dalam air panas akan jadi keras, dan kalau serbuk kopi masuk dalam air panas akan tetap menjadi serbuk kopi”
Korang tak paham ek?
Maksudnya macam ni..
Umpamakan carrot, telur ngan serbuk kopi tu adalah diri korang, dan air panas tu adalah tekanan daripada sekeliling..
Kalau telur yang sebelumnya cecair akan jadi pepejal dalam air panas.. macam tu jugak dengan carrot akan jadi lembik bila masuk dalam air panas..
Tetapi serbuk kopi akan stay dalam keadaan serbuk dan tidak akan berubah bentuk..
Maksudnya bila kita menghadapi tekanan, adakah kita yang akan berubah bentuk disebabkan oleh tekanan, atau kita yang mengubah tekanan tu supaya boleh suit dengan keadaan diri kita..
Okkk… sikit motivasi untuk korang~ (sudah jadi motivator la pulak sejak-sejak tak dapat tenet ni..hohohoho)
Oraittt.. maka, kejap lagi saya akan keep update mengenai kehidupan baru saya di sana.. sekarang time bergumbira bersama sang kenit~
Sekian~babai
I could not ask for more

4 comments:

starsyeea said...

good to have u back! cewah...:p

ReDPRiNCeSs said...

congrat yana...berjaya mengharungi seminggu ni...;)

p/s: aku tak nak jadi carrot sebab aku tak suka makan carrot...tak nak jadi telur rebus sebab aku tak bape suka makan telur rebus (prefer telur mata)...aku nak jadi serbuk kopi sebab aku suka minum kopi...;)

padle said...

pakar motivasi ke ni?

renung-renungkan,dan selamat beramallllll!

Illiana Hidayah said...

starsyeea : aha! thanx! but i just can be here on weekand..hohoho..

red : thanx~even aku rs mcm meronta2, tapi aku nak belajar bertahan...

padle : hahahha..pakar motivasi utk bdk kelas aku jek..hohoho..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...