Tuesday, February 22, 2011

Dont Put High Expectation If You Dont Want To Be Frustrated

Assalamualaikum!

huaaaa! boleh online!
saya memang nak mampos punya gian ketagih nak blogging.. timing ada idea je, bukak lappy, kononnya bolehlah kalau-kalau nak simpan entry dalam archive kan.. dah bukak lappy tu dan-dan jugak idea entah hilang ke mana..~gamaknya idea nk tersangkut tersekat sebab line internet pun tak dak kan..

rite now, saya dalam kelas saya (i ni class teacher okk..hohohoh) datang sebab nak training budak netball, so amik kesempatan menjengah kelas yang macam setor sukan (kalau kau rasa setor sukan sek kau dulu cantik, sila abaikan idioms ini.), pastu sesambil lah melepaskan gian ketagih yang dah lama berbuku ni kan..

so, rasanya saya nak mulakan dengan kata-kata yang mungkin berbaur motivate dan jugak sindiran la kot.. bunyiknya macam ni "If you dont want to be frustrated, dont expect too much"
wahhh! sejak-sejak kena ngajar english ni, makin berhabuk speaking.. muahahaha~

berbalik pada kata-kata tadi.. dulu saya pernah belajar pasal "expectation" dalam pendidikan ada 5 kalau tak silap, expectation kepada admin, students, rakan sekerja, ibu bapa dan masyarakat and diri sendiri.. so, in this case, saya rasa my expectation is too high maka tatkala ini saya merasa sedikit kecewa~ tapi orang kata gantunglah impian setinggi langit, kalau kau jatuh, kau akan tersangkut kat pokok kelapa, pekejadahhhnya dengan kata-kata motivate dan sindirian ini.???? muahahahha..

lets say la kan, kau tengah lapar gilaaa vavi punya, then kau tak tahan sangat, kau pun stop kat tempat makan yang semua orang tau tak best, tapi disebabkan kau lapar punya pasal, kau pun redah je makan, time nak makan tu of cozlah kau tak bole nak expect yang tukang masak tu tiba-tiba dapat ilham dari langit nak masak best kaw-kaw punya untuk kau kan? and once kalau kau expect nasik goreng kampung yang kau order tu memang pedass + sedap, tiba-tiba yang datangnya nasik goreng kampung yang tak dak warna ditambah pulak dengan tanpa rasa pedass (macam iklan colgate listerine) mestilah kau frust menonggeng kan?

same goes kalau kau expect yang boyfie kau tu memang gilaaa vavi punya setia kat kau, tiba-tiba bila kau outstation, dia pun flirt ngan pompuan lain, maka kau pun akan frust kan?
iyaaa.. itulah yang saya rasakan sekarang..

saya : kak, boleh saya mintak senarai nama kelas **?

cikgu : eh? ajar apa kat kelas **?

saya : PJ

cikgu : ooo... PJ.. (sambil gelak sinis)

saya : eh, kenapa kak, ada yang saya kena berwaspada ek?

cikgu : tak tahu.... (sambil gelak), kita tengok siapa yang kenaaaa (nada tobat sinis)

kau rasa perasaan aku sama tak macam dapat nasik goreng kampung yang tak pedasss tadi?

dahhh... saya tinggalkan persoalan ni kat korang, pandai-pandailah menjawab dan menganalisis.. sekarang masa nak training netball~

sekian~babai
I could not ask for more

6 comments:

starsyeea said...

yeahhh...telan je nasi goreng kampung tawar pon cikgu! haha...

aku tau apa kau rasa...aku pon keje pegang whiteboard marker jugak...chill!

ReDPRiNCeSs said...

x paham la citernya...teruk ke kelas tu?

Athalia Abdul Ghapar @ kawat berduri said...

owhhhhhhohohohoho... kalo den 2 dh hinggap tapak kaki kt muke die... hahahahaahahaha...btol la kak.. high expectation 2 xbagus sgt sbb nti biel x dpt cm di fikirkan, rase cm nk benamkan kepale dlm tanah... (cm burung unta slalu wat)

Illiana Hidayah said...

starsyeea : hahaha...sekapal la kite ek...aku terpaksa lah telan nasik goreng kampung yg tak best ni...apakan daya..perut lapaaa~muahaha

REd : ni bukan kelas punya pasal, ni cikgu tu punya pasal..nnt aku story~

atha : xleh lagi beb...den br masuk 3 minggu ke sini..yeahhh~maka jgnlah letak high expectation~nanti merana beb~

cryclown said...

aku pun nak tumpang gelak jer..hehehehehe

Illiana Hidayah said...

cryclown : cehhh! line celcom ko xde lagik ke...lame tak kontek aku?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...