Monday, January 10, 2011

Tips Atasi Masalah Senggugut

Assalamualaikum!
hye semua!
sorry to all visitors yang komen and letak link kat shout box saya sebab lambat sangat balas kunjungan korang..
bukannya apa, just quit busy sket and connection berokband ni pun asyik buat hal jek.. tambah pulak dengan masalah wanita yang dialami setiap bulan.. adesss! bad mood jugak dibuatnya..

bila dah sampai time "off" memang sakit tu tak payah cakaplah.. dalam pada nak tido pun boleh terjaga sebab sakit yang melampau.. tambah pulak kalau serangan kat leher, belakang, pinggang sampai ke tapak kaki.. sakit dowhhh! nak2 pulak kalau ada bunyi bising kat luar, rasa laju je nak kasi makan penamparr sedaasss!

ingat lagi dulu masa kat hostel, dapat serangan period pain, pastu dah meringkuk atas katil (tunggu masa nak melalak je), boleh pulak kat depan lobi tu ada budak pompuan ni tengah gaduh dengan boyfren.. wohhha! memang carik pasal la kan, sekali bukak pintu kena tengking aaa apa lagi.. dah tau kau nak gaduh, kau gaduh je la dalam bilik kau, nak melalak, meraung depan pintu bilik senior ni ape hal???

hehehe.. itu cerita zaman2 study dulu la.. sakit tak reti nak cure sebab segalanya terbatas kat hostel.. tapi bila dah duduk rumah bolehlah nak applykan beberapa tips untuk kurangkan kesakitan yang dialami~

rendam kaki dengan air suam.. macam yang kita tau, kaki ni banyak point2 yang link dengan anggota badan kita.. ada orang-orang veteren cakap bila period, darah ni macam membeku sikit, so, kena "panas"kan balik supaya peredaran darah tu lancar..
minum air suam.. girls mesti dah boleh bajet kan timing nak "off", so one week before "off" tu sila stop kejap minum air sejuk @ ais.. gantikan dengan minum air suam.. fungsi air suam ni bukan sahaja untuk elakkan badan dehidrat, tapi jugak nak bekalkan oksigen pada badan dan cuci sisa-sia kotoran dalam badan.
minum air soya dan makan makanan yang boleh tambah darah.. bagi girls yang berbadan kurus langsing macam saya (ehhh?? muahahaha) mesti ada masalah low blood persure, so kena amik berat skit pasal makanan untuk tambahkan darah, so that bila time "off", muka tu taklah pucat and rasa pening2 nak pitam segala..
tuam perut.. tips ni korang boleh masukkan air panas (jangan panas sangat) dalam botol, then balut sket dengan tuala bersih kemudian letakkan dekat bahagian yang terasa tegang and sakit tu, selalunya di bahagian bawah perutlah..
kalau dah teruk sangat jugak, amik ubat penahan sakit (pain killer) untuk redakan kesakitan..




(google.com)

susah ke jadi perempuan??
tak susah, sebab perempuan ni dah dijadikan Tuhan kebal menahan kesakitan, sakit period, sakit melahirkan, sakit disakiti hati dan sebagainya.. maka Tuhan jadikan juga air mata sebagai tempat perempuan melepaskan segala kesakitan bersama air mata yang mengalir..

wahai kaum adam,
bentuklah tulang rusukmu dengan penuh kasih sayang, bukan dengan kekerasan agar ia tidak patah.. kesempurnaan tulang rusukmu akan menjadi kesempurnaanmu jugak..

sekian~babai
I could not ask for more

15 comments:

hana said...

saye bangge jd girl..
hehe..
skang ngah kne period pain la nh..
hehhe

Illiana Hidayah said...

hehehhe...mestila kena bangga jadi diri sendiri kan...
trylah applykan tips ni..insyaallah...berkesan :)

padle said...

best2..kene cube ni...:p

Noridah said...

saya pula sapu minyak panas kat kaki bila period pain, sebab area tu sejuk je bila start period pain. so tak salah lah amalan pakai bantai je sebelum ni. hehehe

Anonymous said...

berjaya ka tips2 tuh cik ill?


mr.sum1..

Ila Aqilah said...

wah..menarik2!
lagi2 part rendam kaki tu
baru tau maa..thanx share =)

Ainul Syariha said...

ainul pun selalu kena period pain jugak.. tapi lepas makan evening primrose oil yang beli kat farmasi slow2 dia hilang... sakit la bila period pain...

Illiana Hidayah said...

padle : ek? asal ko lak yang cube? hahaha..

noridah : ha'ah..time period memang kena letak benda2 panas..

mr.sum1 : i berjaya bila i rendam kaki kat air suam..best oooo~

ila aqilah : ehhe..petua org2 tua syg..u r welkem darl..

ainul : yana xberani nak amik sgt EPO tu, sebab lec anatomy yana ada cakap pasal efect EPO tu..

mie said...

wow!!!
nak kena cuba ke ni..
ehheheeee

Illiana Hidayah said...

mie : ahaaaa...just give it a try.. :)

HaNTwO said...

kesian kaum hawa huhuhu..

Illiana Hidayah said...

HanTwo : sebab tu kena hargai kaum hawa terutamanya ibu~

:: Zanna :: said...

thanx 4 da info :)

Cik Bucken said...

ade member cik bucken nye treatment utk sesungut ni...makan mentos sour mix tu byk2. terus elok. sgt tak paham apekah tindak balas yg berlaku.hoho

Illiana Hidayah said...

zanna : my pleasure dear..

cik bucken : apakah???? nak kaji balik ikatan2 kimia dalam tu cam xmampu jek..wakakkaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...