Wednesday, January 26, 2011

Meluahkan Perasaan? Bahasa Melayu ke Omputih?

Assalamualaikum!
tadi masa tengah melayan perasaan sambil mop lantai, saya ada terfikir pasal perbezaan conversations di bawah ini..

meyakinkan/convience

"saya benar-benar cintakan awak, percayalah"

"i really do love you, please trust me"

melamar/propose

"sudikah awak menjadi isteri saya?"

"will you marry me?"

memaki hamun

"jahanam kau!"

"damn you!"

korang rasa kan, dalam nak meyakinkan orang tentang perasaan bahasa apa yang lebih sesuai ek? omputih kah? melayukah?
lets say lah kalau kapel tu selalu gayut tepon malam-malam kan, mesti dia akan end up conversation tu dengan "i love you" kan? kenapa diorang tak sebut "saya cintakan awak" ek?

dah tu pulak..kalau nak maki orang tu smooth je bahasa omputih keluar dari mulut kan? such as demmmm! haaaa... cuba translate dalam melayu tengok jadi ape? hohohoh..~ (contoh dah ada..)

konklusinya, kalau guna bahasa ibunda ni penuh sopan kan?
macam rombongan meminanglah, mesti nak pantun memantun dulu sebelum sampaikan hajatkan? (takleh bagi contoh sebab tak pandai pantun...wakakkaka)
sebab tu la banyak puisi nasihat, puisi putus kasih segala tu kan, berkias dalam menyampaikan makna tersirat..

p/s : tapi kalau cakap tersirat pon tak paham, gamaknya mau makan penamparrr sedassss la kan? hohohoo

sekian~babai
I could not ask for more

5 comments:

hans said...

hahahahaha
maybe la
ekekekekek

Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

Mr. TN_SkY said...

Wah!..smbil sapu sampah leh dapat idea..hehe..style nih:-p aa..betul jugak..mungkin bhse inggeris nmpk lebih elegan kalau guna nak jiwang2 dan maki2 nie.zzz teruk2..lau nk msuk meminang pandai pulak nk berbahasa ye? ahaha :-p

HANYA ORANG GILA YANG BERFACEBOOK???

padle said...

aku lagi prefer "saya sayang awak"..

Anonymous said...

apsal x letak ckp cina skali cik yana?

mr.sum1

Illiana Hidayah said...

hans : hehehe...mybe yg mane tu..? yg puisi ke yang tak paham tu..hahha

sky : hahha...well, biasalah..time idea bercambah mmg byk, kalau xde mmg senget...eheheh

padle : hohoho...kire bahasa melayu la ek..

mr.sum1 : i xdan nak tulis, sebab berokband pinjam kan..hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...