Monday, August 16, 2010

Tips Kekalkan Perhubungan

ok...! mengupdate lagik even sebenarnya tengah ada research nak kena buat... esok nak bincang dalam kelas yang akan memakan masa selama 5 jam maybe.. (masakkk aku!!)

tadi saya terbaca pasal keluhan hati seorang jejaka tentang perihal kekasihnya yang selalu tak tentu arah, atau dalam bahasa mudah emosi tak stabil.. dan komen-komen tentang keluhan tersebut ada jugak luahan gadis tentang kekasih hati yang seringkali tak faham kehendaknya..
saya tak mahu nak mentionkan siapa yang salah atau siapa yang betul macam dalam entry curang tu... (muahahah... dalam entry tu aku pukul rata ja...hamekkk!! sapa terasa padan muka!)

ok.. straight to the point, tak mahu buang masa..
as a couple yang in love, sepatutnya bukan hanya nak kongsi masa senang saja kan? mesti nak pasangan kita ada masa kita moral down, masa kita sedih, rasa marah dan sebagainya.. so, communication is the most important thing! kalau korang kapel tapi just sharing happy moment ngan pasangan korang, saya nasihatkan break je la.. sebab dalam hidup kita bukan cuma ada happy moment, langit tak selalunya cerah beb!

gurlz out there, kalau korang nak jejaka faham korang, korang jangan sound dia direct, diorang tak boleh terima.. diorang pun ada ego jugak.. apa kata kalau korang sound dalam gurauan.. contohnya macam kalau korang tak nak boy korang bazirkan duit makan kat tempat mahal-mahal.. cakap la elok2. "abang, tempat ni makanan dia sedap, apa kata nanti kita makan kat sini time kita nak celebrate sumthing special je? barulah romantik" aha..! boy yang dengar pun sejukkk je perut.. jangan kau bantai "abang, membazir la kita datang kat tempat mahal-mahal camni.." adess... saya yang gurl pun boleh kecik hati cik kak oiiii...

and guys out there, kami ni golongan yang emosi tak stabil, please jangan tinggalkan kami terkontang-kanting! at least bila gurl cakap dia sedih ke.. pujukla wehh... "kenapa ni.. jangan lah sedih-sedih..cuba cerita kat abang meh.." kalau dia tak mau cerita, and dia nangis.. kau tahan je la kejap.. bukan dia nak nangis sampai 3 jam! paling lama setengah jam je.. sebab nangis lama-lama letih! mata pun pedih! yang ini saya tak terkecuali, well biasalah.. kadang-kadang termenangis.. bukan sebab sedih je, bila geram and marah sangat pun boleh menangis tau!

so, konklusinya, amalkanlah komunikasi yang berkesan antara korang.. benda boleh setel.. bukannya masalah tu yang cipta dan selesaikan kita, tapi kita yang cipta dan selesaikan masalah.. saya doakan yang terbaik untuk korang!
~ credit to google.com

* kejayaan seorang lelaki bergantung kepada kekuatan wanita di belakangnya..
* adesss!!! aku terima lagik email2 notification bajet tu..dah la weh.. aku tak mau tau pasal hidup kau!! life aku pun best gak.. rilek and steady gak even aku belom kawen!
sekian~babai
I could not ask for more

11 comments:

Ismail Noh said...

kena pulak time saya.. thanks, jauh pengalaman cik illyana :D

illianahidayah said...

Ismail Noh : sama2..xde la jauh mana pun pengalaman..tapi kata org pengalaman adalah guru terbaik kan.. thanx for visiting my blog ya..

ReD PRiNCeSs said...

communication is a key of happiness....couldn't agree more.....

cryclown said...

hahaha..aku lak senang jer..xpyh susah2 jg hati org..sendri punya dlu uruskan:P

tapi lelaki, akan suka "enjoy the silent":O

illianahidayah said...

cryclown : yaaa...aku tau ko sgt sayangkan diri sendiri..keep it up ok dear uncle...hehehhe

Miss Aizamia said...

aku terase aku sesuai yg break 'je la tu'... hehe

illianahidayah said...

Miss Aizamia : cuma nasihat je zam.. xpe2..take ur time..saya xmau anda sakit seperti saya..

hentakbelipat said...

yup..stuju dgn kamu..

illianahidayah said...

hentakbelipat : thanx! :)

xazryx said...

tu la psl .bek break je klu xnk susah sng .

illianahidayah said...

xazryx : thanx ek..sokong entry ni.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...