Wednesday, August 18, 2010

Sorry..Ini Entry Dalam Mood Marah

tengah asyik online tadi, mata tertancap pada sebaris kata-kata yang membuatkan hati mendidih! kata orang bulan puasa ni tak baik marah-marah, kena banyakkan sabar sebab ganjaran pahala berlipat kali ganda.. tapi nampaknya aku tak mampu!!

umi kata sabar, abah kata buat tak tau ja..
tapi hati aku kata jangan duduk diam! dia tengah sakitkan hati insan yang paling aku sayang dunia akhirat!

apa kau akan rasa bila kau terpaksa bekerja keras untuk mendapatkan sesuatu, tapi di akhirnya kau hanya mampu berputih mata apabila hak kau diambil oleh orang lain?? orang lain tu bukanlah jauh sangat tapi ada pertalian darah dengan kau?
apa kau akan rasa apabila kau kena berjimat cermat demi nak membesarkan anak-anak, tapi orang lain gunakan hasil titik peluh kau untuk enjoy?
apa kau rasa bila kau kerja keras, tapi kau hanya mampu menyarungkan baju RM10.00 ke badan kau, sedangkan orang yang ambil hak kau boleh sarungkan baju RM1000.00 ke badan?

apa kau dapat dengan tipu orang???
apa kau dapat dengan amik hak orang lain???
apa yang kau dengkikan sangat dengan orang lain yang hanya ada sijil SRP??
apa yang kau dengkikan sangat dengan orang yang tinggal di kampung ulu banat tu ???
kau kaya!
kau berharta!
kau mampu ke serata dunia!
kau mampu membeli segala!
tapi jangan lupa..
aku yang dah meningkat dewasa,
akan pastikan..
sudah sampai masa umi dan abah aku bahagia!

*hilang mood nak buat esaimen! ngeng punya manusia! bebal!


sekian~babai
I could not ask for more

10 comments:

Oo╬«ey™ said...

kenapa ni illiana..siapa yg telah mngmbil hak abh n umi illiana?

illianahidayah said...

Ooney : panjangla citenye... :(

ReD PRiNCeSs said...

sabar ek yana...aku sentiasa menyokong ko...go go yana...

illianahidayah said...

ReD PRiNCeSs : thanx elly...syg ko lebih aaa...

cryclown said...

klu aku la..aku ckp dlm hati aku y tgh pns tu..
"mc, sabar..bukan rezeki kau..semoga dia sedar:)"..
hehehe...tp kdg2 xmampu gak hlg marah aku...

"klu kita marah berdiri, duduklah..kalau kita marah duduk, berbaring lah..kalau kita marah baring, berwuduklah"

illianahidayah said...

cryclown : dulu aku sering memujuk diri sebegitu...namun kini aku semakin sayu melihat keadaan orang tua aku.. dan dalam hati aku kini makin hari makin suka maki family tersebut dengan perkataan "tak guna".. huh! aku pny hatred dah overdos..aiyakkkk!

Pencacai Alim said...

giler sungguh org itu..takpe makan hak org lain dgn haram mcm tu, amalan dia tak diterima Allah..

aku_gayahspears said...

be cool ya yana... huk3.. alya pon agak marah gak tp jln terbaik sabar... maki hamun tu indah bg kita :)

illianahidayah said...

Pencacai Alim : tula..dia sgt gila.. igt harta dia blh tongkat dunia ke hape..! dem aaa!

Gayahspears : thanx dearie..ya..i'll be a little bit more patient..aaa...pttlah org sabar ada ganjaran yg sgt banyak kan...adesss!

Tomato Gurl's Life said...

siapa yang wat cam2..sabar ye...what u give u get back...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...