Monday, August 23, 2010

Great Moment at Pt. Sulong

weekand yang lepas terisi lagik apabila saya dan adik beradik TROY pulang ke Pt. Sulong, Batu Pahat menjenguk abah dan ummi sambil berbuka puasa.. setelah sekian lama tidak menjejak kaki ke BP, saya kembali dengan hati yang tenang, raut wajah yang dihiasi senyuman! wahhh!! hahhaha...

sebelum sampai umah abah ngan ummi, kami singgah beli cempedak kat tepi jalan, sebab anak-anak dara abah pakat ngidam nak makan cempedak goreng.. pakcik jual cempedak ni memang best and slumber rock!
zam : pakcik.. ni sekilo bape RM eh..?
pakcik : RM2
zam : boleh, nak 3 kilo la..yang kecik tu dengan yang besar sikit..
pakcik : yang ni isi penuh ni.. (sambil letak buah cempedak atas penimbang)
zam : haa.. ok2..
pakcik tu tambah letak 2 biji cempedak besar dan 1 yang kecik atas penimbang, penimbang menunjukkan 5kilo!
zam : eh, pakcik.. tak nak la yang tu, nak 2 je..
pakcik tu turunkan cempedak kecik, dan letak 2 2 cempedak besar
zam : eh pakcik! yang besar 1 kecik 1, janganlah 2 2 besar..

pakcik tu tersengih jaa.. dan kemudian membungkuskan 1 cempedak besar dan 1 yang kecik..
ada jugak bahan kami nak gelak tepi jalan tu.. pakcik ni memang style la! boleh daftar peserta Raja Lawak pasni.. hehehe...


bukak puasa tak yah cakap la, ummi masak kari ayam, sambal udang, bihun goreng, kuih lopes, air mata kucing! waaa.... saya tambah sampai 2 pinggan nasik! tak pernah dalam sejarah berbuka puasa tahun ni saya makan sebgitu banyak.. wahahaha.. patutla aku gemok!

~ ini abah kami : En. Abd Latif Ahmad

Ahad = 22 Ogos 2010 ialah birthday adik (Ain Zahirawani), kami geng2 gurlz keluar ke Batu Pahat menilau cari kek nak surprisekan adik.. hehe... modus operandi berjaya sebab adik sangat terkejut dan terkesima.. hahaha.. Happy Birthday Adik!


~ adik beradik TROY : pakat terkulai kekenyangan!

~ abah + ummi bersama anak-anak teruna yang dah layak jadi laki orang...hahhaha
tak tau la macam mana tiba-tiba boleh terbukak cerita pasal posting..
dayah : ni yana ni mintak Sabah, sound sikit abah..
ummi : haa..??? mintak Sabah kenapa??
dayah : dia nak bawak diri...
abah yang melepak kat depan tv bergerak ke dapur..
abah : pasai pa mintak Sabah? orang semua nak balik kampung, dia mintak Sabah, awat? cerita mai skit..
saya : aaaaaa...aaaaaa...
sebab saya tengah setelkan barang-barang di dapur, subject tersebut berjaya dilupakan sebentar..
tapi....
keesokkan harinya, dah dekat luar, standby nak balik..
abah : pasai pa nk bawak diri?? tak cerita pun lagik dari semalam??
saya : alamakkk!!! malu laaaa...
abah : pasai pa ni.. cerita lekaih..
saya pun bagitau la serba ringkas dan padat, penuh dengan isi-isi penting..
abah membebel la apa yang patut kat saya selaku anak dara yang kononnya nak bawak diri, ummi pun tak duduk diam, sesi tambah menambah bersama abah..abah hantar kami sampai ke kereta..
saya : takpa.. saya dah ok..
serentak abah ummi thumbs up! (sejiwa sungguh! hehehe)
abah : bagus! gud! macam tu la..
ummi : bagus2.. ramai lagi kat luar sana tu...
saya hanya mampu tersenyum

~ serius kan kami mendengar pesanan? hehehhe

~ penerangan tentang jalan short cut

~ abah ummi and maktam bersama anak-anak dara

~great moments here
abah : nanti kalau korang nak kawen, pilih time cuti tau..
tersentuh bila setiap kali ke Pt. Sulong, perhatian yang kami dapat sangat maksimum! alangkah indahnya kalau beliau ada di sini bersama kami.... nanti kita p lagi sekali cukupkan korum 20 orang ok kawan-kawan??
balik dari umah abah, kami singgah umah Yuyun pulak, berbuka di situ... wahhh.. memang terisi sangat2 la perut yang asyik makan kat kedai ja.. hehhe.. thanx Yuyun and family.. :)
sekian~babai
I could not ask for more

13 comments:

cryclown said...

owh.. aku lak parit sembilan..hahahaa

aku_gayahspears said...

wah.. yana.. bestnyer...
alya pon teringin gak.. tp x bkesempatan nak buke dgn family kat johor :(

ReD PRiNCeSs said...

bestnya....rindu sgt kat en latip....maaf ek en latip xdpt join...one day saya pasti akan datang...

illianahidayah said...

cryclown : ek...parit sembilan? bile nak wat majlis buke puasa bersama anak buah?

aku_gayahspears : ni family angkat yana alya.. family kat kedah tgu cuti sekolah baru boleh.. sabar ek alya.. :)

Red Princess : tu la ko, xnak pegi..kan dah rugi.. (eh2...jadi pantun 2 kerat pulakkk)

cryclown said...

hahaha..hmm..bile erk..sbb susah skit la...pakcik skg posa kat london..so, ble mlysia mlm, pakcik siang, bila pakcik siang mlysia mlm..so cmne tu..huuhu

nyOng.is.me said...

org wat sggah sahur, ni wat singgah buka lak yek. mkn besar lak tu... huhu... jeles2....

illianahidayah said...

cryclown : adoiiillaaa...london pulakk pakcik ni...xpela..duit raya jgn lupe.. muahaha...

nyong.is.me : hahaha...jgn jeles bro..xpe2..nnt ade smgu puasa kat umah..makanlah banyak2 eh nnt...

Miss Aizamia said...

moment paling best sem ni agaknyer.. lg2 bersame pkcik cempedak.. hehe

illianahidayah said...

Miss Aizamia : ha'ah...mmg best...pani kite kene p sana ber20! jgn ade yg tertinggal pun... rock u la pakcik cempedak! hahahha

Pencacai Alim said...

nape jauh ngat mnta sabah? tapi best boleh naik kapal terbang..

illianahidayah said...

Pencacai Alim : hahaha...dl plan nak g sabah sebab nak bawak diri.. hahaha... mcm ngeng lak bile pk2 balik nk bawak diri...alasan xmunasabah! hahahha...

kyucess said...

Assalammualaikum kak, boleh tak kalau delete gambar2 ni ? Hehehe. Gambar lama lah ni. Harap akak faham ye sbb apa. Heeee. Maaf

kyucess said...

*sesetengah gambar. Heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...