Wednesday, July 14, 2010

Nak Tau Boboy tu Curang Ke Tak?? Baca Ni..

apa ada pada kapel???
kapel itu mengasyikkan!
kapel itu best!
kapel itu heaven!
oh yes!! benar! tak dapat dinafikan kapel itu mengasyikkan, best, heaven!! sebab perasan kau akan terbuai-buai dengan kata-kata romantis pasangan kau, tidak berpijak di bumi yang nyata tatkala harapan demi harapan yang disandarkan pada kau...
gegurl : b..baby tak pandai masak..
boboy : xpe.. nanti kita leh makan kat luar je, romantik ape..
gegurl : baby tak pandai nak dress up cantik2..biasa je..
boboy : xpe sayang... u r beautiful enough for me..
gegurl : b takkan tinggalkan baby kan?
boboy : no sayang.. hari ni 14.11.2005 b janji yang b takkan tinggalkan baby selagi nyawa dikandung badan..
******
gegurl : sampai hati b..apa bezanya baby ngan dia..?
boboy : ala..kawan b je la..
gegurl : kawan apa sampai msg "thanx cyg..mmuah"
boboy : baby..can u plizz stop checking my fone?
gegurl : cakaplah b..apa beza baby ngan dia..?
boboy : okk!! listen! dia ada happy life! baby xdak! asyik ada masalah je!! puas ati???
******
okkk...dah abes sketsa kehidupan sepasang kapel yang dulu cam best gilaaa, heaven, mengasyikkan seperti yang tertera kat atas.. saya sebagai perempuan, sangat-sangat wonder kenapa lelaki boleh berubah dalam sekelip mata.. tapi untuk gegurl di luar sana, korang kena pandai detect kelainan pada pasangan korang okk.. jangan sampai dah berpuluh tahun dia tipu kau, yang kau mati-mati la percaya kau adalah chenta hati dia, permaisuri hati dan segala mak nenek yang dia cakap kat kau sebab nak cover dia punya perangai..!
so, kalau korang detect kelainan macam ni, sila la amik perhatian...supaya kau tak merana ~
susah nak diajak berjumpa @ dating
selalunya dialah orang yang teruja gilaaa nak jumpa kau, rindu nak tatap mata kau, rindu nak dengar suara kau dan macam lagik la.. tiba2, susah pulak nak jumpa kau.. macam biasalah alasan steroetype "b busy la sayang..lain kali eh.." "bajet b lari la sayang.. nanti eh.." "b ada hal minggu ni..nanti kita jumpa eh".. memanglah kau busy, kau ada hal, bajet kau lari sebab kau dah plan nak jumpa pompuan lain, bila dah jumpa pompuan, of cozlah kau yang payung dia kannn?? bajet mesti lari kannn????
tiada lagi perbualan telefon yang panjang
selalunya kau boleh bergayut kat tepon tu 3 4 jam dengan dia, tiba2 time kau call, dia cakap kat kau macam ni.. "sayang.. b tengah ada keje ni, nak siapkan sikit lagi, nanti kita sembang lagi eh", then kau pun letak fone tu, kau call dia lagi around 12 at the midnight, tertera kat skrin kau "waiting" apekejadahhhnya itu????? ada laki bergayut ngan kawan laki lama2 start kul 12 at the midnight??? kalau ada, mungkin laki kau tu songsang!
berubah sikap dan tingkah laku
sikap dan tingkah laku yang paling mudah kau nak trace ialah time melintas jalan.. dulu masa mula-mula kau kapel, tangan kau ngan tangan dia macam kembar siam.. tapi bila dia dah mula berubah, nak lintas jalan pun dia biarkan kau kat belakang terkedek-kedek sorang diri, dia hanya akan cakap "pesal lambat sangat ni? dah lama hidup ke?".. tak pun kalau dia pegang tangan kau nak lintas jalan, sampai je seberang jalan dia lepaskan tangan kau.. "independent" katanya.. kepala hotakkk kau independent!
tiada lagi usaha untuk memujuk
dulu kalau kau majuk je, dia la manusia yang paling gabra + risau + tak tentu arah, "sayang..maafkan b..janganlah majuk macam ni..b takleh tdo tau..risaukan sayang.." sekarang, kalau kau majuk "sikit-sikit nak majuk! sensitif sangat..ingat b tak de keje lain ke..?" ape lagi kau nak postif minded kau??
marah-marah
bila kau tanya dia soklan macam ni "b...b sayang baby tak", kalau dulu dia akan jawab "mestila b syg baby, baby kan ratu hati b, nyawa dan nadi b.."..sekarang kalau kau tanya dia akan jawab "sayang.............." ape lagi kau nak expect????
ni baru yang kau detect sendiri, dan kalau kau dapat tau dari sumber yang macam paparazi cakap pasal boboy kau keluar ngan pompuan tu pompuan ni, kau pandai-pandailah buat keputusan.. atau pun kau nampak gambar boboy kau kat fesbuk, frenster, twitter, wordpress, blogspot pompuan lain.. apa lagi kau nak tunggu??? jangan seksa diri kau okk...


~pilihlah jalan bahagia kau tanpa menyakiti hati kaum yang sama dengan kau..


~ biarlah langkah kau sendirian..sebab kau juga berhak menikmati kebahagiaan hidup


saya tak nafikan ada boboy yang lepas ter"kantoi" ngan gegurl dia terus insaf dan berubah...
bagus kalau boboy yang boleh berubah sebab manusia memang seringkali melakukan kesilapan dan perlu diberi peluang untuk berubah.. yang saya cakap ni pada manusia yang memang BUTA pada perubahan.. biar berkali-kali diberi peluang, masih ada di takuk lama....
*conversation serta contoh2 di atas tidak ada kaitan dengan yang hidup atau mati
*credit to google atas gambar2 yang digunakan sebagai hiasan dalam entry ini
*pasni kita cerita pasal gegurl yang curang pulak, kasi fair and square
berbahagialah insan yang menghargai pasangan seadanya..
sekian~babai
I could not ask for more

15 comments:

cryclown said...

ha..amek dri mne ni:P

illianahidayah said...

hahaha...
ko cam setuju je kan..?
xyahla aku dedahkan mana aku dpt bende ni...
tp org kata, pengalaman itu guru terbaek kan..muahahha...

xazryx said...

saya nk gegurl yg curang plak .jgn lupe bgtau klu da post ye .hehe .

Cik Bucken said...

dush,pic gamba tu yg ngedate ajak member skli tu pecite plak..kalau time tu kantoi kat awek, laki tu pegang tgn member, kasi siku lapanbelas kali kasi senak usus yang besimpol tu..kakaka.kejam.

illianahidayah said...

xaryz : okess..pasni i wat entry sal gegurl lak eh...jgn lupe check nnt...

cik bucken : itu adalag gambar hiasan semata2..kadang2 lelaki boleh curang ngan kwn baik kita, senior kita, jiran 1 kampung, kawan 1 tempat keje dan lain2...

Nur Hayaty said...

takmo jumpa laki camni....nasib baik lum ada cinta hati lagi..huhu

illianahidayah said...

Nur Hayaty : selalu doa semoga diberikan yang terbaik dalam hidup ya..may u be blessed!

sonigonzales said...

cinta diri sebelum cinta org lain, cintai tuhan sebelum cintai diri. cintai lah org lain, bukan saya

ira aje said...

hehe. kkdg cinta itu manis ~
tp cinta itu pn pahit jgk =))
tak sumenye brakhir dgn indah kannn . hee

illianahidayah said...

sonigonzales : yup..cinta ilahi itu cinta hakiki..tidak dapat ditukar ganti..biar seribu tahun lagi..

ira : yup..cinta xsemestinya bersatu, cinta ialah asam garam kehidupan..

REMEDY said...

oh...macam ni ker cara nk detect curang ke tak curang...nice tip...tapi curang ni subjektif sikitlah...xder benchmark yang tepat...even Dr. Love macam remedy pun masih mencari-cari symptom curang ni...

Salam Ziarah malam...nak tanya pendapat sikitlah...Ada Apa Dengan CINTA?

AQMAR said...

alemak.. cam name adek la plak pangil boboy tue...haha..btw i pangil adek laki buboy...gagaga

illianahidayah said...

REMEDY : ya..saya tak nafikan, curang, cinta, cantik, hodoh, suma tu adalah subjektif..tapi bila ciri2 tu slalu dipamerkan dalam diri, dah jadik 1 trend dah...nanti saya bg pendapat pasal CINTA eh..btw, thanx 4 drop by.. :)

AQMAR : hahaha..saja nak kasi "cute" sikit ngan panggilan boboy...haha..(cute ke..)

me said...

best ar plak !
hehehee~

:)

Illiana Hidayah said...

me : hehehe...tq2.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...