Saturday, July 24, 2010

Kerjaya Cikgu Bukan Setakat Mengajar...Tapi... Ini...

sabtu minggu ini ialah sabtu bekerja.. oleh itu..
"cikgu...esok kite cat kelas ek cikgu.."
"cikgu.. kite nak menang pertandingan kebersihan kelas tu.."
"cikgu... kalau kite kemas kelas, kite tak payah g persatuan.. bosanlah cikgu persatuan tu.."
wah!! anak murid cikgu illiana.. ada udang di sebalik kerajinan korang ek...??? bertuah!
"ok2..esok yassin, ezrizal, danial, syahmi, hana, iffah, zahida dengan wani tolong cikgu.. yang lain g persatuan"
"yeay! sayang cikgu" (masa ni baru kau nak sayang cikgu kau...)
"ala...cikgu..kite nak tolong jugakkk...." (group yang nama tak terpilih...)
so..tadi pagi.. saya sampai je kat sekolah, teruslah budak-budak riang ni datang menerpa.. "cikgu2...nak naik ke kelas kul bape cikgu?"
"cikgu2..meh saya bawak barang cikgu.."
"cikgu...tak yah g persatuan eh cikgu.."
kau tengok... budak2 zaman sekarang... pandai nak bodek... dia kasi "up" dulu cikgu dia, then dia mula la mintak apa yang dia nak..
"xpe..barang cikgu ni cikgu bawak.. awk g dulu kat persatuan, bagi cikgu amik kehadiran dulu, baru awk naik ke kelas eh.." penuh diplomasi la konon.. kata nak buat "win-win situation".. muahahhaa...
dah naik ke kelas.. mula lah budak2 ni wat kerja.. bisingnya ya tuhan... macam ada 40 orang dalam kelas tu... sabaq je la.. dah excited sangat nak bekerja.. so.. layankan je la...
"cikgu.. tahun lepas kelas kite menang cikgu..."
"iye..? bagusla.."
"tahun ni kalau menang lagi, kite buat makan2 eh cikgu.."
"insyaallah.." (diorang tak tau cikgu diorang ni minggu depan dah abes praktikal..muahahah)
kat bawah ni adalah gambar2 budak2 tengah bekerja..
yang si tukang cat, cat 3 4 layer.. nak pengsan cikgu illiana tengok..
yang lap tingkap, 3 4 kali lap..
yang tampal sticker penuh khusyuk..
apa-apa pun... diorang sangat komited.. untung jadi guru kelas diorang ni...
cuma yang tak tahan sebab banyak sangat mulut.. biasalah.. kelas budak pandai...


~ gadis penampal sticker

~ kan dah cakap, sampai 3 4 layer dia sapu..


~ jangan kau cat plug tu pulakkkkk!!!!



~ kami nak menang cikgu...!




~ yang ni dah kebulur sangat.. siap komen nasik lemak tu mahal lagik.. haish!

bila dah siap semuanya..

"cikgu...cikgu ni baiklah.. cikgu dah ade boyfren ke belom?"

"ek..? sorry...soalan tu tak de dalam sukatan pelajaran awak eh.."

"alallala... cikgu...jawablah... kite ade abang.. cikgu boleh jadik kakak kite... kite suke la cikgu...cikgu cantik, baik, garang pun pada tempatnya.."

wahhhh....! budak ni bodek sungguh-sungguh ni.. kau rasa apa pulak dia nak mintak..????

*cikgu xmaula abg awak ke, sepupu awk ke, ayah awk sekali pun.. sebab langkah cikgu sekarang dah jadik langkah seiringan..biar pun dia jauh di sana.. ~i miss u damn much Mr. Illiana! (saya jawab dalam hati saja...)

sekian~babai

I could not ask for more

7 comments:

ZACK ENTRY said...

kemesraan dengan pelajar itu juga penting..keseronokan dalam pembelajaran boleh mengurangkan kebosanan untuk belajar..=)



latest entry Perlu ke cerita hal peribadi di facebook??

Illiana Hidayah said...

Zaxk Entry : yep...hubungan guru-pelajar penting utk ceriakan suasana p&p.. thanx for visit!

FarhanaDr said...

Pandai sunggoh bebudak zaman sekarang.. Pandai berbicara.. Heehee.. :)

waveX said...

seronok dapat main dgn budak2

Illiana Hidayah said...

FarhanaDr : sgt pandai..bukan saja berbicara, suma benda la lagi advance dr cikgu...hehehe

waveX : mmg seronok....time tak seronok pon ade gak...ehehhehe

NICK IRFAN said...

hahaha lawak la anak murid akak ni? siap pomot abg dorg lagi... adoiyai.. ape2pun mmg bertuah akak dapat anak murid yg rajin2..

Illiana Hidayah said...

Nick Irfan : hahhaha....sgt lawak..masa tu dh rasa nk terbahak2 dah gelak..tp kena aaa kontrol kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...