Tuesday, July 6, 2010

Kerja Cikgu Mudah Ke..????

hari ni bermula lah seorang saya menggalas tugas dan tanggungjawab sebagai seorang guru dalam erti kata yang sebenar..
eh? tak benar ke sebelum ni..???
bukan macam tu la maksudnya... sebelum ni saya hanya fokuskan pada teknik mengajar dan kawalan kelas atau dalam bahasa perguruan disebut "pedagogi", and in this phase, saya perlu belajar macam mana nak handle hal-hal pengurusan.. such as macam mana nak amik kehadiran murid, macam mana nak handle kalau ada pertukaran murid, murid mc, murid bla..bla...bla.. well.. dah kata cikgu kann... bukan saja nak ngajar, tapi kena jugak buat hal ehwal kerani ni...
ada setengah orang kata jadik cikgu ni mudah..
"cuti panjang!"
"keja ngajar je.."
"petang dah ada kat umah"
"keja cikgu tak susah pun la.."
macam mana la nak tepis statement macam ni eh...? nak je saya suruh individu yang lemparkan statement ni p try jadik cikgu barang 1 bulan.. then baru la buat provokasi atau propaganda.. kalaulah kerjaya sebagai cikgu ni mudah, tak dak la kes cikgu kena cekik ngan budak, cikgu kena saman, cikgu itu, cikgu ini.. tak keterlaluan kalau saya katakan zaman sekarang, kerjaya cikgu jugak kerjaya yang berisiko tinggi.. yela.. mana taknya.. cikgu kalau tak kena saman, kereta cikgu kena calar, tayar pancit, cermin pecah, tu tak yang kes mencederakan cikgu lagi, murid yang tengking dan biadap dengan cikgu di dalam kelas, tak pulak ada wartawan datang buat cover kan..? sama-samalah renungkan..


~tugas baru saya..yeay!

sekian~babai
I could not ask for more

8 comments:

sonigonzales said...

kerjaya cikgu xmudah & ada masanya x susah.semua bgantung pd cara kita handle dgn workload. positivity will thrive if we think positive. saya pon cikgu skola rendah gak.so more less paham la, student are not just piece of tools / paper / tumbdrive yg kita input kan data (ilmu) but they are living figures & able to choose to accept what we r teching em or not.kalu pdgogi jer x cukup coz teaching r not just teoris.dats wat i believe

mrWann said...

selamat mengajar..huhuhu

:p

Emy said...

keje mmg mudah laa...walaupun sy bukan cikgu tp sy selalu jd guru ganti time cuti sem, mmg mudah klu kita enjoy dgn mengajar, jd kan bdk2 yng 'belum jd orang' sbgai kawan2, n same2 gile2 dgn depa....pada masa sama , jalankan lah xtvity tarik rambut dlm tepung, berdasarkan tujuan kamu...

ikhlas....
x guru ganti

illianahidayah said...

sonigonzales : yeahh...it just about the theory only..sbb jadik cikgu bukan semata2 mengajar, jadik cikgu lebih kpd mendidik.. salah didikan, abes 1 generasi..

mrWann : thanx eh!

Emy : dulu masa awk jadik guru ganti, sek rendah ke sek menengah? yeah...cant denied, kena jadikan murid sebagai kawan, get into them, but on the same time, kerjaya cikgu tak mudah.. bukan just hjg bulan dapat gaji..banyak yg perlu dikorbankan..baru timbul kepuasan..

sonigonzales said...

ye betul 2,slh ddikan susah la. keje cikgu mmg la org kata byk cuti,keje stgh hari, byk elaun, itu yg diorg nmpk.yg diorg xnampak, kita mengadap kerenah student dlm kelas, mengadap paper/buku ltihan, nak buat kertas soalan pun bukan bole buat main2, pastu ader koko plak lg, kalau kt ni aktif dpt plak jd ketua panitia dah brtmbah sebuk nya.tu lah, gj kita byk sbb mmg tugas kt byk.org lain yg berkata keje cikgu tu senang xmerasa dnia cikgu kan.tp kalau kita fikir positif, ikhlas, sedikit pun kt xkan mengeluh.kita akn puas biarpun murid2 kt baru hafal sifir 2.tp achievement tu, thats our rewrd.keep on blogging ye.we need more teacher blogger who talks bout teaching around here

illianahidayah said...

yep...sokong 101% ngan statement ni..gaji cikgu dibyar selayaknye dengan apa yg dikeluarkan..xsemua yang dpt bertahan dgn kerjaya guru.. hanya yang ikhlas saja yang dpt menikmati kemanisan kerjaya sebagai pendidik.. anyway..thanx for support eh..i'll keep up blogging.. :)

cryclown said...

hahha..aku skg jdi pemantau..ari2 kerja pusing sekolah..pastu men lego..hush!!! best siot:P
hahaa

illianahidayah said...

wahhh...hebat pakcik aku skrg ni eh..leh men lego...aku nk gak...pe nama sek ko..? aku nk internship ngan ko ah...muahahhaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...