Sunday, June 13, 2010

BAKAL PENGANTIN DAERAH SIK, KEDAH.. SILA AMBIL PERHATIAN

selamat pagi semua!! dah bangun ke belom..? dah sarapan..?
england seri je eh semalam.. korea bley tahan...hehehe....

okess... entry untuk hari ni khas untuk semua bakal pengantin daerah Sik, Kedah atau lebih spesifiknya qariah Sik Dalam.. tak kisahlah bakal pengantin tu lelaki atau perempuan, atau ada readers yang bakal dapat hubby or wife orang qariah Sik Dalam okk.. hehhehe... cuak tak..?

ini maklumat terbaru yang saya dapat tau dari sumber yang sahih lagi jitu.. kepada pengantin yang berasal dari qariah Sik Dalam akan disaring ujian fardhu ain terlebih dahulu sebelum proses akad nikah dilangsungkan. apa maksudnya..???
maksudnya macam ni, katakanlah yang nak nikah tu nama Mamat dari kL, dan pasangannya Seri dari Sik Dalam, maka secara automatiknya sebelum Seri diberi borang untuk persetujuan mengahwini Mamat, Seri perlu masuk ke bilik ujian fardhu ain untuk menjawab 40 soalan berkaitan dengan fardhu ain.. setelah selesai menjawab, barulah borang persetujuan nikah akan diberikan untuk ditandatangani oleh Seri..

kalau pengantin lelaki pulak dari Sik Dalam, lagi banyak saringan, selain daripada menjawab soalan fardhu ain tu, kena jugaklah soal siasat bab2 lain.. yang ni terpulanglah pada imam nak tanya apa..

terkesima! terkedu! tergamam! segala mak nenek "ter" yang telah saya kena semalam masa abah bagitau.. abah siap warning lagi "jangan bagi malu muka abah.. abah dah hantaq ngaji sek agama" hahaha.. adesss2... tapi betul la jugak kan apa yang diimplementasikan oleh imam ni, sebagai individu yang nak berkahwin, kenalah ada ilmu agama supaya mampu mencorakkan keluarga menjadi sebuah keluarga yang bahagia..seperti yang diidamkan teruna dara ketika melalui fasa berchenta..hehehe...
dan semalam jugak, abah ngan umi tiba2 saja dok mention pasal kenduri yang macam mana bakal dilaksana nanti.. wahhhh!! sudah avance dari anak dara mereka ni.. hehehe... mentang2la anak dara ni dah nak abes ngaji kan... sabaq eh umi abah.. bakal menantu tak ready lagi.... anak dara pun kena tak ready jugak ni... hahahhaa.... sungguh gediks di situ...!

okkk... dah abes dah info terbaru pasal nikah di sik, saya mau off dulu... nak carik baju nak iron, pastu nak p kenduri.. hormon nak kawen, janganlah kau naik lagik..nanti kena smash lagi ngan umi..~lalalallalala...

sekian~babai
I could not ask for more

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...